Expert interview - 123bamboe.nl

7 vragen aan Kees, eigenaar van 123bamboe.nl

 

Kees is met zijn webshop www.123bamboe.nl de gelukkige winnaar van de Prachtige Scooter die we begin dit jaar als actie weggaven. Vlak voordat de scooter bij hem thuis werd bezorgd door Fast and Furious, zaten wij met hem aan de keukentafel om te praten over zijn passie voor bamboe kleding, computer skills en strategische keuzes.

 

1 Waarom ben je begonnen met een webwinkel?
 

Ik heb jaren gewerkt als commercieel techneut. Tijdens mijn werk als verkoopleider voor een houtverwerkingbedrijf kwam ik toevallig in aanraking met het product bamboe. Ik kende bamboe alleen als plant maar kwam er achter dat het een prachtig materiaal is dat heel veel toepassingen heeft. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt als bouwmateriaal, papier en voor textiel. Vooral de toepassing in kleding vond ik meteen al erg interessant. Ik ben het gaan dragen en gaan testen. Ik was meteen verkocht! Kleding van bamboe-vezels is ademend, zacht en blijft langer fris. Ik draag niets anders meer!
Toen ik door een burn-out de gelegenheid kreeg om eens goed te kijken naar wat ik echt wil doen, heb ik het roer omgegooid en ben 123bamboe begonnen. Mijn passie voor bamboe kleding was de drijfkracht voor deze stap.

 

2 Waarom heb je gekozen voor het Shoptrader platform?
 

Ik heb in het verleden samen gewerkt met keezbord.nl en ben toen ook betrokken geweest bij de ontwikkeling van de webshop bij Shoptrader. Zo heb ik Shoptrader leren kennen als een vriendelijke en toegankelijke partij. Toen ik mijn eigen webshop wilde beginnen heb ik in eerste instantie met mijn broer een eigen site opgezet maar dit was veel te gecompliceerd. Ik heb veel talenten maar werken met computer is er niet één van. Toch heb ik mij daardoor niet uit het veld laten slaan en ben op zoek gegaan naar software die mij beter ‘past’. Toen bedacht ik mij dat ik Shoptrader nog kende en heb toen binnen een paar dagen 123bamboe online gezet.

 

3 Hoe veel uur per week besteed je aan 123bamboe?
 

Dat verschilt enorm. De ene week heb ik geen tijd omdat ik druk ben met andere projecten, een andere week zit ik 30 uur geconcentreerd te werken. Ik ben er wel achter gekomen dat ik écht concentratie nodig heb, anders schiet het niet op. Ik werk gemiddeld ongeveer 10 uur per week aan 123bamboe.

 

4 Wat levert 123bamboe je nu op?
 

Op dit moment kost 123bamboe alleen nog maar geld. Ik hoop dat ik over 3 maanden mijn eerste omzet ga maken en hopelijk kan ik over een jaar ook echt verdienen aan de webwinkel. Tot nu toe heb ik, met veel plezier, alleen nog maar geïnvesteerd in 123bamboe. Ik heb er voor gekozen om te investeren in een goede voorraad kleding zodat ik mijn eerste klanten niet teleur hoef te stellen. Verder heb ik betaalde hulp ingeschakeld bij het ontwerpen van folders en digitaal beeld. Maar vooral investeer ik door tijd te steken in de webshop.

 

5 Hoe bereik je jouw klanten?
 

Ik heb nog niet veel gedaan aan online marketing en communicatie. Mijn eerste prioriteit is de webshop compleet en het uiterlijk te optimaliseren. Mijn volgende stap is om verschillende social media platforms aan te maken en 123bamboe daarop te promoten. Met behulp van de add-on Google-Services en eigen teksten wil ik mijn SEO optimaliseren. Ik wil ook graag bestaande klanten mee nemen in de marketing strategie bet behulp van de spaarpunten add-on.

 

6 Wat zou je met de kennis van nu, anders hebben gedaan?
 

Toen ik net had besloten om een webshop te beginnen ben ik zelf aan de slag gegaan met WordPress en WooCommerce. Dat bleek erg ingewikkeld en tijdrovend. Als ik het nog een keer over mocht doen zou ik meteen met kant-en-klare software aan de slag gaan.

 

7 Tot slot, heb je nog tips voor andere (startende) ondernemers?
 

Ja die heb ik zeker:

1. Houd vast aan je vooraf bepaalde plan en volgorde. Terwijl ik bezig was met het inrichten van de webshop, raakte is snel afgeleid door dingen zoals de kleur van een banner, een bepaald lettertype of iets anders. Het werkt toch het beste om vast te houden aan een bepaalde strategie want anders zie je al snel door de bomen het bos niet meer.

2. Test de betaalkoppeling die je hebt gekozen.

3. Ga naar de workshop die door directeur Erwin wordt gegeven. Het persoonlijke contact en de nuttige informatie zijn zeer voor mij zeer nuttig geweest.

4. Probeer zo min mogelijk uit te besteden. Het is leerzaam om zelf te leren hoe je bijvoorbeeld beeld bewerkt of commerciële teksten schrijft. Zo voorkom je ook dat je in de toekomst te veel betaald voor hulp van een derde partij.